משך החיים שלהם (“אורך חיי המדף”) תלוי בעתודות המים והאנרגיה שצברו בזמן הגידול, ובכמות שצורכים מעתודות אלו לאחר הקטיף. כשעתודות אלו מתחילים להגמר, הירקות והפירות נרקבים. כדי להאריך את חיי המדף של ירקות ופירות טריים, מורידים להם את קצב הנשימה – קצב צריכת העתודות שצברו.
האמצעי הראשי להורדת קצב הנשימה – הורדת הטמפרטורה ע”י איחסון בקירור.
לכל ירק ופרי יש את הטמפרטורה האידאלית שבה מחד קצב הנשימה יורד למינימום, ומאידך לא סובל עדיין מנזקי הקור (“נזקי צינה”). לא ניתן לרדת מתחת לטמפרטורה של 0°C, שתגרום לירק או הפרי לקפוא, ולאבד את הטריות שלו.
הטמפרטורה במקררים הביתיים מכוונת לרוב לסביבות 4°C, ומהווה פתרון הולם לשמירת טריות הירקות והפירות לאורך זמן.
לעיתים גם תהליך זה איננו מספיק בכדי לשמר את טריות הירקות והפירות עד למועד שבו הצרכן יבחר להשתמש בהם, מה שמביא לכך שחלק מהירקות והפירות בסופו של דבר נרקבים, ונזרקים לפח, לפני שנעשה בהם שימוש.
טכנולוגיה משלימה לשימור הטריות, ולהארכת חיי המדף, היא טכנולוגיית ה”אווירה המתואמת” (Modified Atmosphere), המצליחה להוריד ולווסת בצורה טבעית לחלוטין את כמות החמצן בסביבת אחסון הירקות והפירות. באמצעות הטכנולוגיה מורידים את רמות החמצן מ- 20% לרמות של 10-15%, מה שתורם להורדה נוספת בקצב הנשימה שלהם. חשובה מאוד היכולת לשמר רמת מינימום של חמצן, כדי שהירקות והפירות לא יגיעו לכדי חנק, מחוסר מוחלט בחמצן.
משלבים בתהליך זה גם את טכנולוגיית ה”לחות המתואמת” (Modified Humidity), הדואגת לנדף את עודפי הלחות הנפלטים מהירקות והפירות במהלך תהליך הנשימה שלהם. קיימת חשיבות לנדף מחד מספיק לחות, בשביל לשמור על הירקות והפירות יבשים, ומאידך להמנע מלנדף יותר מדי לחות, מה שעלול להביא אותם לנצל את עתודות המים המוגבלות שלהם, להתייבש, להצטמק, ולסיים את חיי המדף שלהם מוקדם מהצפוי.
שילוב הטכנולוגיות של “אווירה מתואמת” ו”לחות מתואמת” מצליח להאריך, בצורה ניכרת, את משך חיי המדף של ירקות ופירות טריים המאוחסנים בקירור. טכנולוגיה זאת מוכרת ונמצאת בשימוש בתי אריזה מובילים מזה למעלה מ-20 שנים, בעיקר לצורך משלוחי יצוא ימיים בתוך מכולות מקוררות.